Beden Dili İle İlgili Basit Ama Etkili Tavsiyeler – 1

Geçenlerde yemek yerken bir arkadaşımla rast geldik. Onu görür görmez aklımdan umarım benim görmemiştir de yanıma gelip konuşmaz derken yaklaştı ve selam verdi. Zihnimden geçen düşünceler hemen beden dilime de yansıdı ve elimi kulağıma götürme gereksinimi duydum. Bu beden dilinde konuşmayı kesmek istediğimizde ortaya çıkan bir refleks aslında. Tabi arkadaşım beden dilindeki sözleri bilmediği için konuşmaya devam etti. Anlayacağınız 2-3 dakika yalancı bir gülümseme kondurarak dinledim onu. Burada dikkat edilmesi gereken bir noktaysa tek bir hareketten karşımızdakini anlayamayacağımızdır. Kesin bir düşünceye varmak için birden fazla ipucunu birleştirip yargıya varmak daha kesin olacaktır. Diğer türlü bir kişi kulağı kaşındığı içinde elini kulağına götürme ihtiyacı gütmüş olabilir. Öyleyse gelin beden dilinin ne olduğuna, iletişimdeki önemine göz atalım.

NEDİR?

Beden dili; vücut duruşu, jestler, mimikler, yüz ifadeleri ve göz hareketlerinden oluşan zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen ‘sözel olmayan iletişim’ şeklidir. Karşımızdakine gönderdiğimiz bu sinyaller, bilinçaltı tarafından algılanarak anlamdırılmaya çalışılır. Yani biz konuştuğumuz sırada beden dilimizde aktif bir şekilde rol alarak karşımızdakini etkiliyor. Yapılan bazı araştırmalar iletişimin %7’sinin sözlü olduğunu %93’ünün ise sözsüz olduğunu gösteriyor.
Bu da beden dilinin iletişimde ne kadar önemli olduğunu gösteren bir bilgi.

GÖZLER

Gözler kalbin aynasıdır diye bir deyimimiz vardır. Sahiden de öyle, bir kişiyle iletişime geçtiğimizde onunla göz teması kurmamız karşımızdakine güven verme, onu dinlediğimizin göstergesidir. Ayrıca bir noktaya daha değinmek istiyorum. “Yalan söyleyen kişi göz teması kurmaktan kaçınır” diye bir yanılgı vardır. Doğrusu yalan söyleyen kişi daha çok göz teması kurar ve muhattabı tarafından bu yalanın kabul edilip edilmediğini gözlemler. Eğer ki karşı taraf yalan söylediğini anlayıp yalan söyleyen kişiye bir soru sorarsa yalan söyleyen kişinin stres seviyesi yükselir ve gözünü kaçırma gereksinimi duyar. Ayrıca yalan bir hayaldir. Bu yalanın beynin sağ lobu tarafından üretildiği anlamına geliyor. Kişi tam yalan söylerken gözlerini sol aşağı 0.5-2 saniye arasında kaçırır ve geri göz temasına döner.

KAFA HAREKETLERİ

Onaylama işareti olarak kafa sallamak genelde pozitif bir mesaj içerir ve dinleyenin konuya ilgili olduğunu ve dikkatinin konuşulanlarda olduğunu gösterir. Fakat “otomatiğe bağlayarak” sürekli kafa sallamak ise dinleyenin ilgisini kaybettiğinin işaretidir.

ÜST VÜCUT

Kolların açık bir vaziyette olması kişinin iletişime açık olduğunun bir göstergesir. Kolları kenetleyip gövdenin geriye atılması ise bize kişinin savunmaya geçtiğinin ve memnun olmadığı bir durumu gösterir. Ellerin bele koyulması “hazırım ve istekliyim” anlamına gelebileceği gibi saldırganlık göstergesi de olabilir.

İletişimde beden dili ne kadar önemli bir gösterge ve burada yazılanlar beden dilinin sadece belirli bir kısmı. Daha çok bilgiye internet, kitaplar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Benim önerebileceğim bir kitap ise Oğuz Benlioğlu- Mikro İfadeler kitabıdır. Daha birçok şeyi oradan öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu yazının ikinci serisini de yazmayı düşünüyorum. Mimiklerimizi ele alacağımız bir yazı olacak. Takipte kalın.

PAYLAŞ
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. YTÜ İktisat bölümünde tezli yüksek lisans yapmaktayım.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here