Bulut Bilişim Hakkında Herşey

En basit haliyle bulut bilişimi sizlere anlatmaya çalışacağım. Şimdi adından yola çıkalım. Kocaman bir bulut düşünün.  Bu bulutun içinde bütün verileriniz var. Telefon numaralarınız, fotoğraflarınız, yazılarınız vs. ve bu buluttaki verilerinize internet olan her yerden kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Mesela hemen hemen çok sık yaptığınız bir şeyden örnek vereyim. Çok güzel bir fotoğrafınız var. Bunu instagrama atmak istiyorsunuz. İşte o fotoğrafı instagrama attığınızda fotoğrafınız instagramın bulutuna ekleniyor. İnternetinizin olması kaydıyla da istediğiniz zamanda o fotoğrafa bilgisayardan, telefondan, tabletten ulaşabiliyorsunuz. Yani tüm verilerinizin sanal bir sunucuda depolanmasıdır bulut bilişim.

Bulut bilişimin 4 ayrı tipi vardır. Bunlar;

Genel Bulut(Public Cloud)

Bu bulut tipinde kendi sistemimizi buluttan faydalanarak kurarız. Yani kullanıcılar yeni yazılımların veya donanımların sahip olduğu ve onlar tarafından yönetilen altyapılar satın almalarına gerek yoktur.

Private Cloud (Özel Bulut)

Bilgilerin gizlilik ve güvenliğinin önemli olduğu durumda kullanılan bir bulut türüdür. Bu yüzden şirketler kendi bulutlarını kendileri kurup iç kullanıcılarına bu hizmeti sunarlar. Güvenlik bu bulutta çok önemli olduğu için çok kullanıcılı yapıdan kaçınılır.

Hybrid Cloud (Melez Bulut)

İsminden de anlaşıldığı  gibi genel bulut ve özel bulutun karma halidir. Bunu kullanan şirketlerin hacmine göre de iki bulutun oranları farklılaşır.

Community Cloud (Topluluk Bulut)

Bulut üzerinden aldığımız bir veriyi, hizmeti birden fazla şirket ile ortak kullandığımızda tpluluk bulutu denir. Bu bulut tipi çok fazla kullanılmaz.


Bazı bulut depolama hizmetleri

Bulut Bilişimin dezavantajları nelerdir?

  • İnternet Bağlantısı: Öncelikle tanımda da bahsettiğim gibi verilerinize sadece internet bağlantısı ile ulaşabilirsiniz. İnternet yoksa verilere ulaşamazsınız.
  • İnternet hızı: Eğer internetiniz düşük hızlı ise verilere ulaşmanız da buna bağlı olarak yavaş olacaktır.
  • Siber Saldırılar: Bulut bilişimin en büyük dezavantajı güvenlik sorunudur. Bulutta bulunan verileri kişilerin kötü amaçlar için ele geçirme olasılığı vardır.

Bulut Bilişimin avantajları nelerdir?

  • Depolama alanı: Büyük bir miktarda depolama alanı sağlar.
  • Hızlı veri transferi
  • Maliyet tasarrufu: : Şirketler verilerini depolamak için ayrıca bir altyapı kurmak istemez. Bu yapıyı kurmaları onlara ekstra bir maliyet oluşturur. Bu yüzden şirketler bu yapıyı kurmak yerine bulu bilişimi kullanmayı tercih ederler.
  • İş gücü tasarrufu: Büyük şirketler için büyük bir iş gücü tasarrufu sağlar.

Sizlere bu yazıda bulut bilişimin ne olduğunu çok basit bir şekilde anlatmak istedim. Aslında nasıl da günlük kullandığımız bir şeymiş değil mi? Sosyal medyayı her kullandığınızda ister fotoğraf koyun ister yazılar yazın ister başka şeyler yapın bulut bilişimi kullanırsınız. Tabi sosyal medya küçük bir örnek bulut bilişim için. Yukarıda da yazdığım gibi pek çok yerde kullanılır ve bunu kullanan firmalar içinse pek çok avantajı vardır.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here