Elon Musk Yapay Zeka Devriminde Çığır Açtı

Elon Musk tarafından kurulan kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, bir kez nasıl yapıldığını gördüğü görevleri eksiksiz yapabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

Taklit en samimi özenti göstergesi olduğuna göre, OpenAI’nin yeni robot sistemi insanlığı bir hayli gururlandırmalı. Sistem bir görevi tamamlaması için insanlar tarafından nasıl yapıldığını bir kez izlemesi yeterli oluyor.

Araştırma şirketi, bir kerede taklit etme sistemini geliştirmek için iki ayrı nöral ağ (yapay sinir ağı) kullandı.

İlki olan görüş ağı, robotun kamerasından objelerin tam konumlarını öğreniyor. Üstelik bunu yapmak için daha önce o objeleri görmüş olması gerekmiyor. Araştırmacılar, yapay zekayı yüz binlerce ışık, desen ve nesne fotoğrafları ile eğittiler.

İkinci yapay sinir ağı ise taklidin icra dilmesini sağlıyor. Ağ bir insanın görevi nasıl yaptığının sanal imitasyonunu gerçekleştiriyor ve sonrasında gerçeğe dönüştürüyor. Taklit ağı da yüz binlerce sanal denemeyle eğitildi fakat bunlardan hiçbiri gerçek hayatta sınanmadı.

Bu yapay zeka sistemini müthiş kılan ise izlediği görevi taklit etmek için örnek aldığı olayın aynı parametlerine ihtiyaç duymaması. Örneğin, masadan kaldırılacak küpler farklı konumlarda olsa bile, yapay zeka bunların konumunu algılayarak göreve devam edebiliyor. Başlangıç koşulları farklı olsa dahi görevin sonunda örnekte gösterilen sonucu ortaya koyabiliyor.

Elon Musk’ın diğer girişimlerinin aksine, OpenAI kâr amacı gütmüyor. Amacı para kazanmak yerine, yapay zeka çalışmalarına rehberlik etmek.

Aralık ayında Universe isimli açık kaynaklı bir platform başlatan araştırma kurumu, geliştiricilere kendi yapay zeka sistemlerini oyunları, web tarayıcılarını ve uygulamaları kullanarak eğitme şansı veriyor.

Platform özünde yapay zeka sistemlerine insanların bilgisayar kullanma alışkanlıklarını taklit etme kabiliyeti sağlıyor. Böylece geliştiriciler tüm bilgisayar tabanlı işlemleri yapay zekalarına öğretebiliyorlar.

OpenAI geçtiğimiz hafta yeni bir açık kaynaklı platform daha başlattı. Roboschool, robotlar için bir simülasyon yazılımı. Kullanıcılar onlarca farklı ortamda robot sistemlerini test edebiliyorlar. Bu yazılım, geliştiricilerin birbirlerinin işlerine geri bildirimde bulunduğu ve araç paylaşımı yaptıkları OpenAI Gym platformuyla da entegre çalışıyor.

Kaynak: İTÜ Çekirdek

PAYLAŞ
Kariyerim Dergisi, Türkiye kampüslerinin sesi ve mecrası olmak için kurulmuş üniversite ve kariyer odaklı bir dergi ve web platformudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here