Chatbot’u yapay zekanın hayatımıza giriş noktası olarak tanımlayabiliriz. Kelime anlamı olarak chat ve robot kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknolojiyle artık her işlemimizi daha hızlı ve en kolay yoldan yapmak istiyoruz. Chatbot dediğimiz yapay zeka teknolojisi işlemlerimizi otomatikleştirip daha hızlı, daha kolay ve enerji harcamadan sonuç almamızı sağlayan teknolojidir. Bir başka deyişle chatbotlar mesajlaşma arayüzleri aracılığıyla son kullanıcı ile iletişime geçip belirli görevleri otomatik olarak tanımlayıp yapan, sonuca ulaştıran yazılımlardır. Örneğin hava durumunu öğrenmek istiyorsunuz ve bunu telefonunuzda size otomatik olarak yapan bir chatbot uygulamanız var. Siz sadece ona havayı anlatmasını söyleyeceksiniz o da size anlatacak, yazmak veya araştırma yapmak zorunda değilsiniz. Adeta bir arkadaş gibi onunla konuşabileceksiniz.
CHATBOTLAR NASIL ÇALIŞIR?
Chatbotlar farklı geliştirme teknikleriyle yapılır ve iki türlüdür. Birincisi sadece sabit senaryolu komutlara yanıt verir ve sınırlıdır, ikincisi ise yapay zeka destekli sistemler sayesinde daha güncel cevaplar verebilmektedir. Chatbotlar ideal durumlarda metni Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing) teknikleri kullanarak anlamlandırmaya çalışır. Ardından anlamlandırdığı bu metni kullanıcıya yapay zeka (Artificial Intelligence) algoritmaları kullanarak cevap olarak iletir.
CHATBOTLAR NERELERDE KULLANILIR?
Chatbotlar bir çok farklı sektörde kullanılmaktadır, dediğim gibi gelişen teknolojiyle insanlar artık her şeye daha az vakit harcamak istiyorlar. Günümüzün en önemli para kazanma aracı zaman. Herkes zamanını en iyi şekilde değerlendirip daha az emek harcayarak, daha çok bilgiye sahip olmak istiyor. Şirketlerde tüketicilerin bu isteklerini yerine getirerek chatbotu ortaya çıkardı ve tüketicinin zaman sorununu ortadan kaldırmayı amaçladı. Tabi ki chatbotlar hala gelişmekte ve bir çok şirket tarafından üzerinde çalışılan bir konu çünkü chatbotlar şirketlerin gözünde bir velinimet niteliğindedir ve geleceğin teknolojisi olarak görülmektedir. Şu anda bilinen bir çok şirket chatbotu kendi işletim sistemlerince kullanıp pazarlamaktadır. Bunların en bilinen örnekleri Apple – App Store & Siri , Facebook -Messenger platform (eklenen arayüzler) , Google- Home Voice Assistant gibi tanınmış markaların örnekleridir. Şimdi örneklerimizi birkaç görselle destekleyelim.
Apple Siri
Bence gördüğüm en eğlenceli uygulama. Ben Iphone kullanmıyorum fakat arkadaşlarımın telefonunu aldığım zaman kullandığım ve çok eğlendiğim bir uygulama. Siri yeri geldiğinde arkadaşınız gibi davranıyor yeri geldiğinde de size kızıp cevap verebiliyor. Söylediğimiz şeylerin çoğunu anlayan ve işlemlerimizi kısa sürede tamamlamamıza yarayan bir uygulama.
Facebook Messenger Chatbot
“Boots For Messenger” platformu sayesinde Messenger üzerinden sadece arkadaşlarınızla sohbet etmekle kalmayıp, internette birçok işlemi anlık mesajlaşma platformu üzerinden yapabileceksiniz. Facebook’un artık eskisi kadar kullanılmıyor eleştirilerine belki de son verebilecek bir uygulama. Messenger Platform Beta olarak açılan bu yenilikle, sadece Facebook’un mesajlaşma uygulamasını kullanarak kişiselleştirilmiş bildirimler alınabilecek.
Hava ve trafik durumu güncellemeleri, yaptığınız alışverişin sipariş durumu, son dakika haberlerine kadar hepsine facebook chatbot üzerinden ulaşabileceksiniz. İlk olarak İngilizce açılan bu botu CNN. eBuy, Burgerking gibi ünlü bir çok şirket ürünlerinin pazarlamasını kolaylaştırabilmek için kullanıyorlar ve tüketiciye gerçekten güzel bir hizmet sunuyorlar.
Örneğin, Messenger’da CNN’e “Headlines” (Manşetler) yazıp gönderdiğinizde, CNN’nin Facebook Bot’u size o günün manşetlerini getiriyor. Ya da hava durumu ‘Bot’u Poncho ile Messenger üzerinden yazışarak, bulunduğunuz veya merak ettiğiniz bir konumdaki günlük ve haftalık hava durumu tahminlerini alabiliyorsunuz. Bakalım bu uygulama facebook’un gençler üzerindeki eski popüleritesini arttırabilecek mi?
Google Home Voice Assistant
Google arama motoruna girdiğinizde arayüzde bulunan mikrofona tıklayıp, komutu verdiğinizde sizi direk o sayfaya yönlendirir, örnek verecek olursam annemin en çok kullandığı uygulamadır yazmaya üşendiği için hep bu uygulamayı kullanıyor. 🙂
Amazon Echo
Amazon‘un yeni ürünü akıllı bir hoparlördür. Amazon Echo ismi verilen akıllı hoparlör, aslında Siri ile çok benzer bir sistemle size hizmet veren, sözlü konuşmalarınıza cevap verebilen, müzik çalabilen ve evdeki herkese hitap eden teknolojik bir ürün olarak konumlandırılmış durumda.
Microsoft – Xiaoice bot
Microsoft Çin piyasasına yönelik Çince konuşan Xaoice uygulamasını piyasaya sürdü. Fakat bu uygulama Çin sansüründen nasibini almış görünüyor, Tiananmen Meydanı ve Xi Jinping hakkında konuşması yasak 🙂 Fakat bu uygulama farklı dillerin kullanımının yaygınlaşması açısından önem arz ediyor.
Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın. 🙂
Güzel bir yazı olmuş, tebrikler.
Teşekkürler
İlgi alanım olan bir konu güzel yazı olmuş tebrikler😇👍
Teşekkürler canım sevindim 🙂
Google Pixel istememin tek sebebi Google Asistant kullanabilmek için 😀 Nougat güncellemesi gerekmese harika birşey aslında 🙁
Kamerası yeter 🙂
Google’ın birbirinden farklı ama aynı zamanda benzer 3 programı var. Bunlar;
1) Google App. Bu program yıllardır neredeyse bütün Android telefonlarda var. Genellikle orta tuşa basılı tuttuğun zaman direk programa giriyor vede yukarıdada bahsettiğin gibi mikrofona basarak konuşabiliyorsun ve seni anlayıp ona göre aramayı yapıyor.
2) Google Assistant. Bu program Google App’in geliştirilmiş versiyonu. Sadece soru sormak yerine artık Siri’de de olduğu gibi konuşabiliyorsun. Bu program sadece Android 7.0 (Nougat) versiyonu ve üzerinde çalışıyor vede malesef bunu kullanan henüz çok sınırlı sayıda telefon var.
3) Google Voice Assistant. Senin bahsettiğin Google Home Voice Assistant ise bir cihaz. Bu cihazın satışı Türkiye’de malesef mevcut değil ve Amerika’da $129. Bu bildiğimiz höparlör gibi fakat konuşabiliyorsun onunla.