Türkiye Uzay Ajansı’nın Milli Uzay Programı’na ait 10 hedef açıklandı. Amfiweb olarak bu gelişmeleri 10 maddede özetledik:
- Milli Uzay Programı’ndaki birincil ve en önemli hedef Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek. İlk hedef Ay’a ilk teması gerçekleştirmektir. Ay hedefi 2 aşamada gerçekleştirilecek. 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştirilecek. 2028’de planlanan ikinci aşamada araç yakın yörüngeye çıkaracak.
- Milli Uzay Programı’ndaki ikinci hedef, yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak.
- Milli Uzay Programı’ndaki üçüncü hedef; Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
- Dördüncü hedefimiz uzaya erişim sağlamak ve uzay işletmesi limanı kurmak.
- Beşinci hedef ‘uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak. Kablosuz yayınlar, haberleş petrol boru hatları bu değişimden ciddi zararlar görebiliyor.
- Altıncı hedef; Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak. Uzay nesnelerinin takibi ve kayıt altına alınmasına katkıda bulunulacak.
- Yedinci hedef ülkemizde uzay sanayii ekonomi sistemini daha da geliştirmek.
- Sekizinci hedef, Türkiye’yi uzay teknolojilerinin üretebilen ve ticari olarak rekabet edebilen bir ülke haline getirmek amacıyla bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak.
- Dokuzuncu hedef uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek.
- Onuncu hedef ise uzaya bir Türk vatandaşımızı göndermek. Astronot ve Kozmonot yerine yeni Türkçe isim bulunacak.